Napels kleurt blauw in afwachting van voetbalkampioenschap

De Zuid-Italiaanse stad Napels kleurt al weken blauwer dan gebruikelijk. De reden? Het naderende kampioenschap van SSC Napoli. De voetbalclub uit de stad, die speelt in het blauw, koerst af op de eerste landstitel in 33 jaar. De Napolitanen hoopten afgelopen weekend al feest te kunnen vieren, maar dat werd vanwege het gelijkspel tegen Salernitana nog even uitgesteld.

De kans is groot dat de Scudetto in de Serie A vanavond of morgen alsnog werkelijkheid wordt. Als eerste kijken stad én club vanavond gespannen naar de wedstrijd van nummer twee Lazio tegen Sassuolo. Als Lazio niet wint, kan het feest losbarsten in Napels. Mocht Lazio winnen, dan is een gelijkspel van Napoli morgen tegen Udinese al voldoende voor de titel.

“Eigenlijk zijn we vorige week al begonnen met vieren, het verschil met de andere teams is zo groot”, zegt gids en reisbureau-eigenaar Giuseppe Renzuto vanuit Napels. “Het zal geen feest zijn dat één dag duurt. Als Napoli kampioen wordt, is het hier wekenlang feest. Verwacht een soort Koningsdag, maar dan alles blauw en een maand lang.”

Renzuto, die twaalf jaar in Nederland woonde, was erbij toen Napoli in 1990 voor het laatst kampioen werd. “Dat was een enorm feest. In het historisch centrum van de stad, waar ook veel mensen wonen, stonden we ineens in het huis van een vreemde om het samen te vieren”, zegt hij.

“Iedereen was op straat en in het blauw gekleed. Overal in de stad hangen vlaggen over de balkons. Alles is blauw: iedereen komt samen, ook Napolitanen die hier niet meer wonen en speciaal naar Napels komen.”

In Napels is niet alleen op straat het mogelijke kampioenschap te zien. Ook in de tattooshops lopen ze al op de zaken vooruit, zag correspondent Heleen d’Haens:

Voor Napels is het kampioenschap meer dan alleen een sportprestatie. Renzuto: “Het is een soort verlossing voor Napels en Zuid-Italië. Het noorden is altijd rijker, de economie loopt beter, alles werkt. Daardoor heb je altijd het gevoel dat je twee soorten Italië hebt en dat je nooit aan de top staat van iets als je uit het zuiden komt. Als dat dan een keer wel lukt, is dat groot feest. Dan laten we zien dat we ook ergens de beste in kunnen zijn.”

Het gevoel dat Renzuto omschrijft, heerst al decennialang in Napels. Het is ook een van de redenen waarom Diego Armando Maradona, die van 1984 tot 1991 bij Napoli speelde, voor de Napolitanen heilig is. De Argentijnse voetballegende bezorgde de club de eerste twee landstitels e

Plaats een reactie