Napoli viert langverwacht kampioenschap na 33 jaar

Na 33 jaar wachten heeft Napoli eindelijk weer een kampioenschap in de wacht gesleept. De Italiaanse voetbalclub won voor de derde keer in zijn geschiedenis de felbegeerde scudetto, na een 1-1 gelijkspel tegen Udinese.

Veerkracht na vroege achterstand

De vroege 1-0 van Sandi Lovric leek aanvankelijk roet in het eten te gooien voor Napoli. Echter, de Napolitanen toonden veerkracht en kwamen kort na rust op gelijke hoogte dankzij een doelpunt van Victor Osimhen, zijn 22ste treffer van het seizoen. Na het laatste fluitsignaal barstte het volksfeest in Napels los.

De afgelopen maanden werd er reikhalzend uitgekeken naar dit moment, maar de zenuwen leken de overhand te krijgen. Napoli morste onnodig punten in de laatste weken en verloor in de Champions League van AC Milan, ondanks hun suprematie in de Serie A.

Eerste titel zonder Maradona

Dit kampioenschap is de eerste titel voor Napoli zonder volksheld Diego Armando Maradona. In 1987 en 1990 was het Argentijnse fenomeen zelf nog voetballer, daarna werd hij de bekendste supporter. Tot zijn dood, in 2020. Sindsdien draagt het stadion de naam van Maradona.

Anno 2023 zijn de heldenrollen weggelegd voor mannen als Osimhen, ex-Ajacied Stanislav Lobotka en Khvicha Kvaratskhelia. Maar vooral de teamgeest is indrukwekkend.

Feest in Napels

Terwijl de minuten verstreken in Udine kleurde alles in en rond Napels blauwer en blauwer, in aanloop naar de festiviteiten in het zuiden van Italië. Het uitverkochte eigen stadion, met grote videoschermen, barstte uit zijn voegen en de straten liepen vol voor een chaos van ongekende orde.

Voor het eerst zonder Maradona, maar wel op de plek waar zijn geest het nadrukkelijkst voortleeft.

Plaats een reactie