Cambuur degradeert: “Een langzame dood van anderhalf jaar”

Na de 3-0 thuisnederlaag tegen FC Utrecht is degradatie voor Cambuur onvermijdelijk geworden. Hoewel trainer Sjors Ultee en aanvoerder Alex Bangura de degradatie al zagen aankomen, is het een bittere pil voor de club uit Leeuwarden. Ultee beschrijft het als “een langzame dood van anderhalf jaar”, verwijzend naar de slechts zes eredivisieoverwinningen die Cambuur in de afgelopen achttien maanden behaalde.

Ondanks de sombere vooruitzichten hadden Ultee en Bangura nog enige hoop op een goede afloop. “Theoretisch kon het nog, maar je moest zelf vier wedstrijden winnen en de concurrenten vier keer verliezen. Je wint dit seizoen al niet heel vaak, dus het was een lastig verhaal,” aldus Bangura.

Ultee en Bangura zijn vol lof over de trouwe supporters van Cambuur, die ondanks de tegenvallende resultaten de club zijn blijven steunen. “Het was weer uitverkocht, terwijl we afgeschreven waren. Ze blijven zingen,” zegt Ultee. Bangura voegt eraan toe: “Je wilde ze meer geven, dat verdienen ze ook. Ze staan nog steeds achter ons, het zat ook vandaag vol. Dat zegt genoeg over ze.”

Focus op volgend seizoen

Met de degradatie als feit, richten Ultee en de club zich nu op het volgende seizoen. Samen met de directie en de nieuwe technisch directeur Etiënne Reijnen werken ze aan het samenstellen van een sterk team om zo snel mogelijk terug te keren naar de eredivisie. “Er vertrekken veel spelers, er zijn veel vacatures. We gaan samen kijken om ook volgend seizoen een goed team samen te stellen,” aldus Ultee.

De bouw van een nieuw stadion, dat eind dit jaar of begin volgend jaar in gebruik kan worden genomen, biedt Cambuur kansen om een structurele eredivisieclub te worden. Ultee gelooft dat de hogere inkomsten die het nieuwe stadion met zich meebrengt, hieraan zullen bijdragen. Echter, eerst moet de club weer promoveren, bij voorkeur volgend seizoen al, zegt Bangura.

Ultee erkent dat het niet eenvoudig zal zijn om snel terug te keren naar de eredivisie, zeker na een seizoen met 23 nederlagen in 31 wedstrijden. Bangura is realistisch: “Ze zeggen: je staat waar je staat. Als je doelpunten weggeeft en zelf niet scoort ga je gewoon uit de eredivisie. Het is een harde conclusie, maar we waren gewoon niet goed genoeg dit seizoen.”

Plaats een reactie