154 AZ-supporters gearresteerd voor antisemitische liederen

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner noemt de arrestatie van 154 voetbalsupporters van AZ, die antisemitische liederen zongen in de Amsterdamse metro, een belangrijk signaal. De politie zette de metro stil bij metrostation Strandvliet, vlak bij de Johan Cruijff Arena, waar de eredivisiewedstrijd Ajax – AZ werd gespeeld. De supporters waren al meerdere keren gewaarschuwd om te stoppen met zingen en werden uiteindelijk aangehouden voor groepsbelediging.

‘Blij dat dit gebeurt’

Volgens Verdoner is het tijdperk dat mensen op grote schaal zich antisemitisch uiten en hiermee straffeloos wegkomen ten einde. “Het dringt tot mensen door dat het niet meer kan. Ik ben blij dat het gebeurt”, zegt hij over de massa-aanhouding. “Er is een kentering te zien, dat er nu eindelijk iets is veranderd.” Verdoner benadrukt dat het effect van dergelijke antisemitische uitspraken niet beperkt blijft tot voetbal en dat het ook doorsijpelt naar andere contexten, zoals in de klas, wat leidt tot een gevoel van onveiligheid bij mensen die Joods zijn.

Criminoloog Henk Ferwerda noemt het bijzonder dat er zoveel mensen tegelijk zijn aangehouden voor het roepen van leuzen. Hij wijst erop dat de politie in de metro aanwezig was en over genoeg mensen beschikte om in te grijpen. Bovendien is het oppakken van mensen in een metro eenvoudiger dan in het stadion, omdat ze één voor één kunnen worden weggevoerd.

De grote vraag blijft echter hoe bewezen kan worden dat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging. Ferwerda: “Dat is altijd lastig. Je moet kunnen aantonen dat iemand iets heeft geroepen. Maar als je met z’n allen in een metro zit, is dat moeilijk te bewijzen.”

Plaats een reactie