AZ moet boven zichzelf uitstijgen voor Conference League-finale

AZ zal volgende week, net als eerder tegen Lazio en Anderlecht, boven zichzelf moeten uitstijgen om de finale van de Conference League te bereiken. West Ham United maakte donderdagavond in de eerste halve finale na de pauze het verschil: 2-1.

Achttien jaar geleden stond AZ voor het laatst in een halve finale van een Europees toernooi. Toen, in 2005, ging Sporting Portugal in de UEFA Cup, na een dramatische ontknoping in Alkmaar, met de eer strijken.

De coach van toen heette Co Adriaanse. Anno 2023 is dat Pascal Jansen. Voor hem had het treffen in Londen een bijzondere lading. Hij heeft een Britse moeder, werd geboren in de hoofdstad en groeide op in het nabijgelegen Aylesbury.

Niet verwonderlijk dan ook dat Jansen droomt van een toekomst als manager in de Premier League. Hij maakte met AZ in het olympisch stadion van Londen alvast een beetje reclame voor zichzelf, want voor rust stond de defensieve organisatie van zijn ploeg als een huis.

West Ham zorgde wel een aantal keren voor gevaar, maar daar gingen missers aan Alkmaarse kant aan vooraf. Sam Beukema, zelfverklaard West Ham-fan, leidde in de beginfase een Londense kans in na dom balverlies. Jarrod Bowen wist daarvan niet te profiteren.

Even later voorkwam AZ-doelman Mathew Ryan op knappe wijze een treffer van Saïd Benrahma, nadat Yukinari Sugawara zich in de luren had laten leggen. Kort daarop was, na wederom onzorgvuldigheid aan de kant van AZ, de eindpass van Lucas Paqueta op spits Michail Antonio zeer zwak.

Nummer vijftien van Engeland

Veel meer dan dat liet de huidige nummer vijftien van de Premier League, zondag nog met 1-0 te sterk voor Manchester United, niet zien. Het loerde op fouten van AZ, dat, behoudens de eerder genoemde momenten, eenvoudig stand hield en een volwassen indruk maakte.

Aanvallend kon AZ, zonder Jesper Karlsson (blessure) en Milos Kerkez (schorsing), echter weinig uitrichten. Het had veelvuldig de bal, maar speelde in een te laag tempo om de Londenaren schrik aan te jagen.

Vlak voor rust probeerde de dit seizoen enorm gegroeide Tijjani Reijnders het maar eens van afstand en hij had succes. Keeper Alphonse Areola ging daarbij overigens niet vrijuit.

West Ham protesteerde nog wel na een eerdere vermeende overtreding van Beukema op Paqueta, maar ving bot bij de Turkse arbitrage. De getoonde discipline voor rust leverde AZ zo het maximale resultaat op.

Van het kapitaalkrachtigere West Ham, met onder anderen E

Plaats een reactie