Heitinga vreest doemscenario voor Ajax

Voor John Heitinga, die zijn klus als (tijdelijke) opvolger van Alfred Schreuder met een indrukwekkende zegereeks begon, dreigt het seizoen bij Ajax als een nachtkaars uit te gaan. Zijn selectie kreeg een enorme optater door een dubbele nederlaag tegen PSV, in de competitie en in de bekerfinale.

Ajax lijkt na het gelijkspel in eigen huis tegen AZ geen perspectief meer te hebben op de tweede plek, die recht geeft op de voorrondes van de Champions League. Een gevecht met AZ om de derde plek rest, te beginnen met een wedstrijd tegen het reeds gedegradeerde FC Groningen.

Heitinga moet zijn spelers vlug oplappen. Anders dreigt namelijk een doemscenario voor de Amsterdammers: de vierde plek en Conference League-voetbal.

“Je zal je ook nu toch weer op moeten laden”, vertelt Heitinga vrijdag op de persconferentie. “De belangen zijn namelijk groot. Niet alleen voor de club, maar ook voor de spelers individueel. Die willen namelijk ook stappen maken, dus dan gaat het om welk podium je volgend jaar speelt.”

Compositie

Niet alleen op welk Europees podium Ajax volgend jaar speelt is ongewis. Ook de vraag welke trainer er dan voor de groep staat is nog altijd onbeantwoord.

Heitinga heeft ook zelf nog geen benul. Toch denkt hij met de nieuwe technisch directeur Sven Mislintat (die volgende week officieel in dienst treedt) mee over de samenstelling van de spelersgroep.

Dat hij wellicht bezig is met iets waar hij binnenkort niets mee te maken heeft, stoort Heitinga niet. “Ik ben naast trainer ook gewoon een jongen van de club. Als iemand de spelers die er zijn en die er vanuit Jong Ajax aankomen kent, ben ik dat. Dit is mijn club, dus deel die kennis graag.”

In iedere linie heeft Ajax dit seizoen problemen gehad, maar zeker op het middenveld oogden de Amsterdammers de laatste weken broos. Het was – deels door omstandigheden – stuivertje wisselen.

“Het is wel een puzzel en dit middenveld brengt je weleens aan het twijfelen”, zegt Heitinga erover. “Nu bekijk ik het per wedstrijd.”

Het middenveld van Real Madrid is zijn ideaalbeeld. De Madrilenen beschikken over meerdere spelers met een enorm voetballend vermogen. “Maar daarnaast moet je ook kijken naar de karakters in een selectie. Je moet altijd een paar echte winnaars op het veld hebben.”

Vrolijk van Brobbey

De laatste drie duel stelde Heitinga Brian Brobbey in de basis op. De spits was aanwezig en bedrijvig, maar miste op cruciale momenten grote kansen. Toch wordt Heitinga vrolijk van de jonge aanvaller.

Plaats een reactie