Marcelo Bielsa aangesteld als bondscoach Uruguay

De voetbalbond van Uruguay heeft Marcelo Bielsa aangesteld als de nieuwe bondscoach van het nationale elftal. De Argentijnse trainer heeft een contract getekend tot en met het WK van 2026, dat plaatsvindt in de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

Opvolger van Diego Alonso

Bielsa neemt het stokje over van Diego Alonso, wiens contract niet werd verlengd na de teleurstellende uitschakeling in de groepsfase van het WK in Qatar. Alonso was slechts een jaar in dienst als opvolger van Óscar Tabárez, die het Uruguayaanse team maar liefst vijftien jaar onder zijn hoede had.

Rijke carrière

De 67-jarige Marcelo Bielsa kan terugkijken op een lange en indrukwekkende carrière. Hij was eerder bondscoach van Argentinië (1998-2004) en Chili (2007-2011) en nam deel aan twee WK’s. In 2002 werd hij met Argentinië uitgeschakeld in de groepsfase, terwijl hij in 2010 met Chili strandde in de achtste finales.

Clubervaring

Naast zijn ervaring als bondscoach heeft Bielsa ook een uitgebreide staat van dienst als clubtrainer. Hij stond aan het roer bij onder meer Athletic Club, Olympique Marseille, Lazio, OSC Lille en meest recentelijk Leeds United. Bij die laatste club werd hij in februari vorig jaar ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Sindsdien zat de Argentijnse oefenmeester vijftien maanden zonder werk.

Uitdaging bij Uruguay

Met de aanstelling van Bielsa hoopt Uruguay een nieuwe weg in te slaan en zich te kwalificeren voor het WK van 2026. De ervaren trainer zal ongetwijfeld zijn stempel willen drukken op het team en proberen het succes van het verleden te evenaren of zelfs te overtreffen.

Plaats een reactie