Leeds United pakt punt tegen Newcastle in degradatiestrijd

Leeds United, dat momenteel in de gevarenzone van de Premier League verkeert, heeft thuis een gelijkspel behaald tegen Newcastle United (2-2). Hierdoor stijgt Leeds naar de achttiende plaats, wat aan het einde van het seizoen nog steeds zou leiden tot degradatie. Newcastle, dat strijdt om de Champions League-plekken, blijft op de derde plaats staan.

Dit was de eerste thuiswedstrijd voor Leeds-trainer Sam Allardyce, die al de derde trainer is voor de club dit seizoen. Allardyce staat bekend als een specialist in het redden van clubs in degradatienood, hoewel het bij zijn laatste trainersklus met West Bromwich Albion in 2021 misging. Vorige week verloor hij bij zijn debuut van koploper Manchester City.

Drie strafschoppen in één wedstrijd

Newcastle-verdediger Sven Botman stond in de basis, deel uitmakend van de minst gepasseerde verdediging van de Premier League. Desondanks wist Leeds al in de zevende minuut te scoren: aanvoerder Luke Ayling schoot de 1-0 binnen uit de rebound.

Binnen het halfuur kreeg Leeds een kans om de score te verdubbelen door een strafschop, veroorzaakt door een onhandige tackle van Joelinton. Spits Patrick Bamford miste echter de penalty, die werd gestopt door Newcastle-keeper Nick Pope.

Kort daarna kreeg Newcastle zelf een strafschop, nadat oud-Ajacied Maximilian Wöber Alexander Isak (ex-Willem II) omver liep in het strafschopgebied. Spits Callum Wilson benutte de penalty wel en bracht de stand op 1-1.

In de 67ste minuut kreeg Newcastle opnieuw een strafschop na een handsbal van Leeds-verdediger Junior Firpo. Wilson scoorde opnieuw en bracht zijn seizoenstotaal op zeventien doelpunten. Leeds leek verslagen, maar twaalf minuten voor tijd maakte oud-Ajacied Rasmus Kristensen de 2-2.

Kristensen, die bij Ajax als rechtsback speelde maar nu centraal achterin stond naast Wöber, had het geluk dat de bal via een tegenstander in het doel belandde. In de blessuretijd kreeg Firpo zijn tweede gele kaart en dus rood. Pascal Struijk viel nog in om het punt te redden met tien man, wat uiteindelijk lukte.

Plaats een reactie