Vitesse in spannende strijd tegen degradatie

leggen en vechten voor elke bal. We moeten er alles aan doen om in de eredivisie te blijven.”

Na een roerige periode buiten het veld, met het vertrek van de Russische eigenaar Valeri Oyf en directeur Pascal van Wijk en problemen rondom het huurcontract van stadion GelreDome, bevindt Vitesse zich nu ook in een benarde situatie op het veld. Met nog drie wedstrijden te gaan, is de Arnhemse club nog niet veilig in de eredivisie. Hoewel directe degradatie niet meer mogelijk is, bedraagt het verschil met de zestiende plek slechts drie punten. Dit betekent dat er na 34 seizoenen mogelijk een einde komt aan eredivisievoetbal in Arnhem.

Aanvoerder Matús Bero erkent de spanning rondom de laatste wedstrijden in gesprek met Omroep Gelderland: “Het is nooit makkelijk om even te winnen, maar in deze situatie helemaal niet. Er komen zenuwen bij. We moeten er nu alleen voor zorgen dat we onze emoties onder controle houden in zeer emotionele wedstrijden.” Trainer Phillip Cocu beaamt dat de spelers de druk voelen: “Die voelen ze al een tijd, maar nu we bijna bij het einde zijn en de marges nog altijd klein zijn, beseffen de spelers heel goed waar we om spelen. Dat brengt extra druk mee. Maar daar moet je wel mee leren omgaan.”

Gunstig programma

Vitesse heeft in de laatste drie wedstrijden een op papier gunstig programma, met duels tegen SC Cambuur, FC Groningen en Feyenoord, die waarschijnlijk allemaal nergens meer om spelen behalve de eer. Bovendien heeft Vitesse een beter doelsaldo dan concurrenten FC Volendam, FC Emmen en Excelsior. Eén overwinning zou de club dus bijna in veilige haven kunnen brengen.

Desondanks denkt aanvoerder Bero dat zes punten pas echt genoeg zijn. Toch maakt hij zich niet al te druk: “Natuurlijk is het voorkomen van degradatie voor mij heel belangrijk. Ik ben volgens mij degene die het langst hier speelt. Maar het is niet dat ik niet meer kan slapen van de stress. Het is ook nog steeds maar voetbal. Er zijn belangrijkere zaken in het leven.” Bero probeert zijn gevoelens wel over te brengen op zijn teamgenoten: “Ik wil dat zij ook beseffen dat we nu niet kunnen ontspannen. Iedereen moet nu meer emotie in de wedstrijd leggen en vechten voor elke bal. We moeten er alles aan doen om in de eredivisie te blijven.”

Plaats een reactie