Voetbalwedstrijd niet gestaakt ondanks wangedrag supporters

Scheidsrechter Ingmar Oostrom had de wedstrijd FC Utrecht-RKC Waalwijk definitief moeten staken, maar deed dit niet. En daarna hadden tot zijn verrassing de voetballers geen zin meer om in actie te komen. Hoe kwamen deze spontane acties tot stand?

RKC-keeper Etienne Vaessen hield de laatste minuten van het duel de bal demonstratief onder zijn voeten. Afgesproken werk van de beide clubs, zo bleek na afloop.

Bekijk hier de reacties van de aanvoerders:

“Het moet een keer ophouden met dit gedoe”, meende aanvoerder Michiel Kramer van de Waalwijkers, die diep in de extra tijd met een stand van 2-0 op het bord de nederlaag al hadden geaccepteerd.

Maar waarom werd dan nu al afgeweken van het protocol van de KNVB. Met strenge regels, die nog maar een maand geleden werden aangescherpt om wangedrag van supporters te bestrijden?

Klare taal

De voetbalbond sloeg klare taal uit, nadat de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax uit de hand was gelopen: “Als er opnieuw voorwerpen op het veld worden gegooid, dan besluit de scheidsrechter de wedstrijd definitief te staken.”

Die scheidsrechter, die wist echter van niets. En hij vertelt dat het toch weer iets anders zit.

“De eindbeslissing ligt niet bij mij”, aldus Oostrom. “Wij hebben een protocol. Maar de burgemeester heeft op basis van de openbare orde laatste woord.”

Bekijk hier het volledige interview met scheidsrechter Ingmar Oostrom:

Oostrom was blij dat hij geen beslissing hoefde te nemen, vertelde hij zelfs. En burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht vond het op haar beurt weer te kort door de bocht om te stellen dat ze uit veiligheidsoverwegingen besloot dat er moest worden doorgespeeld.

“Dat moet breder worden gezien”, liet ze de NOS via een woordvoerster weten. “Je moet daarin ook de situatie meenemen. Er waren nog maar twee minuten te spelen. Is het dan verstandig om die wedstrijd nog te gaan staken?”

Biergooiers achterhaald

Dan maar beter de lieve vrede bewaren. Bovendien: de Utrechtse biergooiers waren al snel achterhaald, dus om dan ook die andere pakweg negentienduizend toeschouwers nog extra te duperen…

En de sportieve gevolgen van staken moeten ook niet worden onderschat, zo bleek onlangs toen NAC nog een punt pakte tegen Willem II. Nota bene nadat het duel bij een achterstand van de thuisclub was onderbroken door toedoen van de eigen fans. Die werden uiteindelijk dus nog een klein beetje beloond ook, na hun wangedrag.

Plaats een reactie