AZ overrompelt FC Emmen met 5-1 overwinning

AZ heeft in een thuiswedstrijd tegen FC Emmen een indrukwekkende prestatie geleverd door vijf doelpunten te scoren voor rust. In de tweede helft namen de Alkmaarders wat gas terug en zagen Dani de Wit en Jesper Karlsson terugkeren van blessures. De eindstand in Alkmaar was 5-1.

Met deze overwinning staat AZ voorlopig op de derde plaats, in afwachting van de uitslag van de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax op dinsdagmiddag.

Vanaf het begin was het duidelijk dat AZ de bovenliggende partij was. De ene na de andere aanval werd opgezet en in de dertiende minuut viel het eerste doelpunt. Jordy Clasie bediende Sven Mijnans, die via doelman Mickey van der Hart scoorde.

Teamgoal en vrije trap

De tweede goal van AZ was een prachtige teamgoal. Via Clasie, Jens Odgaard en Vangelis Pavlidis kwam de bal bij Myron van Brederode, die de bal netjes in de hoek plaatste. AZ-coach Pascal Jansen kon zijn vreugde niet onderdrukken bij het zien van deze goal.

De 3-0 kwam op naam van Tijjani Reijnders, die een vrije trap benutte. Sam Beukema claimde dat hij de bal nog had aangeraakt, maar dat mocht niet baten. Beukema kreeg echter alsnog zijn doelpunt toen hij op aangeven van Van Brederode zijn eerste goal van het seizoen maakte.

De vier doelpunten in 28 minuten betekenden de op één na snelste 4-0 voorsprong in de clubgeschiedenis, na een wedstrijd tegen Sparta Rotterdam in het kampioensseizoen 2008/2009. Toen viel de 4-0 ook in de 28ste minuut.

Ruststand evenaart record

Net voor rust maakte Clasie er met een laag schot in de hoek ook nog 5-0 van. Hiermee evenaarde AZ zijn recordmarge bij rust in de eredivisie, na een 5-0 ruststand thuis tegen Excelsior eerder dit seizoen. Die wedstrijd eindigde ook in 5-0.

In de tweede helft nam AZ wat gas terug en kwam Emmen beter in de wedstrijd. Richairo Zivkovic scoorde de eretreffer voor Emmen na een pass van invaller Lucas Bernadou. Emmen was zelfs dicht bij een tweede goal via Mark Diemers en Ole Romeny.

De invalbeurten van De Wit en Karlsson waren de hoogtepunten van de tweede helft voor AZ. De Wit was vier maanden afwezig vanwege een voetblessure en Karlsson miste de afgelopen maand door een bovenbeenblessure. Karlsson raakte in de slotfase nog de paal.

Plaats een reactie