Taakstraf voor aanstekerwerper bij Feyenoord-Ajax

De man die op op 5 april een aansteker naar het veld gooide tijdens de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax is veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. De aansteker raakte Ajaxspeler Davy Klaassen op het achterhoofd en veroorzaakte een hoofdwond. De wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd en Feyenoord besloot voor de rest van het seizoen hoge netten om het veld te zetten om dit soort incidenten te voorkomen.

Volgens de politierechter valt de straf lager uit omdat de man en zijn omgeving na het aanstekerincident ernstig zijn bedreigd, onder meer via sociale media. “Maar het moet duidelijk zijn dat dit niet kan.” De verdachte is ook een stadionverbod van twee jaar opgelegd voor heel Nederland.

Regels aangescherpt

Na het voorval in De Kuip heeft de KNVB de regels voor ordeverstoringen aangescherpt. Een voetbalwedstrijd wordt voortaan stilgelegd als er bijvoorbeeld een beker op het veld wordt gegooid. Gebeurt dat na de hervatting opnieuw, dan wordt de wedstrijd definitief gestaakt. Er wordt meteen gestaakt als een speler door een voorwerp wordt geraakt.

Het nieuwe protocol lijkt nog geen afschrikkende werking te hebben. De afgelopen weken zijn enkele wedstrijden stilgelegd of gestaakt. Gisteren nog konden de spelers van Groningen en Ajax definitief inrukken, nadat Groningensupporters twee keer vuurwerk op het veld hadden gegooid. Het duel in Groningen wordt mogen uitgespeeld, zonder publiek.

Plaats een reactie