Jordi Cruijff verlaat FC Barcelona als sportief directeur

Jordi Cruijff (49) neemt eind juni afscheid van FC Barcelona als sportief directeur. De club meldt dat hij op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Afgelopen weekend werd FC Barcelona landskampioen.

Cruijff maakte zijn vertrek bekend aan president Joan Laporta tijdens een “emotionele bijeenkomst”, aldus de club. Vorige week kondigde ook directeur voetbalzaken, Mateu Alemany, zijn vertrek aan.

Uitdagende periode

De zoon van de overleden voetballegende Johan Cruijff was twee jaar in functie bij de Catalaanse club en heeft een uitdagende periode achter de rug. Er moesten veel spelers vertrekken bij FC Barcelona om ruimte te maken voor nieuwe spelers. Cruijff speelde een belangrijke rol in het aan- en verkoopbeleid van de club. “Het is geen makkelijke situatie”, zei hij daar eerder over.

Begin 2021 had Barcelona te maken met een enorme schuld van 1,35 miljard euro. De club kreeg veel kritiek, vooral vanwege het aantrekken van een reeks topspelers. Cruijff trad in de zomer van 2021 in dienst als technisch adviseur. In dat jaar werd flink bezuinigd, onder andere door het vertrek van de duurbetaalde Lionel Messi. Een jaar later werd Cruijff sportief directeur.

Cruijff is vastbesloten om de club te helpen bij de overgang naar een nieuwe bestuursstructuur en zal zijn volledige steun bieden in aanloop naar de zomerse transfermarkt.

In het verleden werkte hij onder andere als trainer bij Maccabi Tel Aviv, Chongqing Lifan en Shenzhen FC en was hij bondscoach van Ecuador. Welke nieuwe professionele uitdagingen de Nederlander precies wil aangaan, is nog niet bekend.

Plaats een reactie